Bespoke tailoring

Bespoke tailoring

Postup tvorby bespoke oděvu. 

Po zakoupení oděvu online a výběru látky dostanete potvrzení termínu finálního zhotovení obleku a vyzveme Vás k rezervaci osobní či online konzultace. Při této konzultaci, ve které jasně probereme Vaše přání a představy, připravíme návrh oděvu, který se bude nejlépe hodit k Vašim tělesným proporcím, stylu a příležitostem, na které jej chcete nosit. 

Zvolíme detaily a dle Vašich tělesných měr vytvoříme střih, který bude od počátku konstruován jen pro Vás. 

Dle Vašich měr vystřihneme ze zvoleného materiálu díly k ušití obleku. Ty připravíme k první zkoušce, při které na Vás budeme oděv modelovat.

Potom následuje druhá zkouška, během níž kontrolujeme tvar oděvu, nasazujeme rukávy a měříme přesné délky.

Následně oděv doděláme a připravíme Vám jej k předání. Při předání doporučíme vhodné doplňky tak, aby byl outfit kompletní. 

U tvorby bespoke oděvu je velice důležitá Vaše spolupráce. Oděv tvoří vysoce profesionální tým. Aby byla práce efektivní, musí na sebe navazovat. Jedna Vámi posunutá schůzka může způsobit posun dokončení zakázky o týdny. Ne vše se totiž dá zašpendlit či přenést pomocí měr. Některé informace si musí krejčí, který provádí modelaci, pamatovat po celou dobu výroby a předat je celému týmu. Nelze tedy jen tak odzkoušet oděv mimo plán, nechat jej dva týdny odložený a pak se k němu vrátit. Stejně tak nelze krejčovou, která připravuje vnitřní vložky, či druhou krejčovou, která pracuje na rukávech, přesunout k jiné práci. Musí pracovat společně. Proto pokud Vy posunete schůzku o den, tak aby celý tým nemusel jeden den čekat, odzkouším a začnu pracovat na další zakázce, pokud je tedy někdo ochoten přijít místo Vás. Vaše další zkouška ale pak také může proběhnout až po dokončení tohoto oděvu, což může trvat i dva týdny. Samozřejmě, že jsme na tyto situace připraveni, většina našich klientů jsou velice zaměstnaní lidé a my jim musíme poskytnout servis takový, aby pro ně zkoušky byly zábavou a odpočinkem, při kterém dělají něco pro sebe. Ale pokud v jednom dnu zruší či změní zkoušku tři lidé, tak se to řeší už velice těžko. 

Co o slově bespoke říká wikipedie?

Pojem „bespoke“ (na míru) pochází ze slovesa „bespeak“, tedy mluvit za něco. Ve specializovaném smyslu znamená „dát řád, aby to možné bylo vyrobit.“

Terminologie módy vyhrazuje slovo bespoke pro individuálně navržené a ušité pánské oděvy oproti sériově vyráběnému konfekčnímu oblečení (off-the-peg nebo off-the-rack). Termín vznikl na ulici Savile Row v Londýně považované za „Zlatou míli krejčovství“. 

Bespoke oblečení je tradičně modelované dle střihu vytvořeného (narýsovaného) pro zákazníka od nuly. Tím se liší od konfekce, která je prodávána v hotovém stavu a ve standardizovaných velikostech. Další možností, kterou si zákazník může zvolit, je „Made to Measure“, které je vyráběno na zakázku z upraveného modulového oděvu (části konfekčního střihu jsou vybrány dle měr klienta a sestaveny v celek).

Bespoke a konfekce se na počátku kvalitou příliš nelišily. Nebylo dáno, že bespoke oděv byl nutně lépe ušitý a zpracovaný. Avšak s rozvojem konfekce, jejím zjednodušováním a postupnou ztrátou kvality se z bespoke oděvu stala jedna z posledních výsep tradiční a vysoce kvalitní krejčoviny. Zatímco ve Francii je označení „haute couture“ chráněno zákonem, British Advertising Standards Authority rozhodl, že je v pořádku používat výraz bespoke i pro výrobky, které nesplňují tradiční konstrukční postupy. Sdružení Savile Row Bespoke Association, obchodní sdružení tradičních krejčovství, s tím nesouhlasí.  K zastavení jeho využívání ale nepodniklo žádné oficiální kroky. 

A co znamená bespoke zpracování pro mě? 

Dlouhé studium materiálů a jejich individuálních vlastností.

Nalezení vhodných kombinací mezi svrchními materiály a vnitřními vložkami oděvu.

Nalezení vhodných postupů při tvarování vnitřních vložek dle postavy klienta. Za nezbytnou pro bespoke krejčovinu považuji zkušenost, profesionalitu a zručnost při ručním zpracování. Důležité je dodržování tradice a neustupování z kvality. Vždyť právě jemnost, lehkost a pružnost, to je bespoke oblek. Vše je spojeno s velice dobrým odhadem při konstrukci střihu tak, aby nejen odpovídal přesnému postupu, ale zároveň využíval předností postavy klienta a zakrýval její nedostatky. Tento typ obleku by měl postavu kopírovat a při nošení splývat a držet tvar. Nebude Vás limitovat v pohybu a bude vždy elegantní. Ušití Made to Measure či konfekčního obleku trvá okolo tří hodin, pokud je zpracován kvalitně. Ušití pouze bespoke saka trvá často i více než 50 hodin. To mluví za vše.

 

Zpět na blog