SCUOLA DEL CUOIO

SCUOLA DEL CUOIO

Scuola del Cuoio byla založena po druhé světové válce společným úsilím františkánských mnichů z kláštera Santa Croce a rodin Gori a Casini, florentských kožedělných řemeslníků od 30. let 20. století. Jejich posláním bylo poskytnout válečným sirotkům prostředek, aby se naučili praktickému řemeslu, kterým si mohli vydělat na živobytí. Tradice kvalitní kožedělné výroby se udržela až do dnešních dnů, a tak pokud budete cestovat do Florencie, návštěvu tohoto místa vřele doporučuji. Najdete zde nejen krásné prostory, ale také opravdu kvalitní kožené výrobky, za které zaplatíte jejich reálnou cenu. Značku zde rozhodně neplatíte.

Co mě zaujalo na první pohled, byla opravdovost tohoto místa. Vejdete po skromných schodech přilepených na zadní stěnu Santa Croce do hlavní prodejní místnosti. Stačí se zde letmo rozhlédnout a vidíte to nejdůležitější. Nic si tu na nic nehraje. Koupíte zde kvalitní kožený pásek, který od té doby používám za 33 euro, a ještě Vám jej zabalí do dárkového obalu. A hned vedle vidíte na první pohled luxusní, ručně splétanou kabelku z telecí kůže za 1480 euro. V tu chvíli Vám dojde, že zde platíte za opravdovou hodnotu.

Další místnost je spojovací chodbou. Po levé straně máte malé výstavní místnosti zdejších produktů a po pravé straně vstupy do zdejších dílen. Často zde můžete pozorovat místní učně přímo při práci.

Pokud se hned u vstupu do spojovací chodby ohlédnete za svou pravou rukou, uvidíte takzvanou „Wall of Fame“, kde jsou napsané krásné dopisy od významných osobností dvacátého století, které děkují za služby, jež jim zde byly poskytnuty. Říkám si, že když s místní peněženkou byl spokojen i americký prezident, jejím nákupem jsem rozhodně neprohloupil...

Dále mi nezbývá než jen obdivovat kvalitu místních produktů a to, jak si lidé v Itálii stále váží řemesla a kvality. Pokud tedy pojedete do Florencie, doporučuji před tím, než nakoupíte jakékoliv kožené výrobky, navštívit právě toto místo. A pokud se do Florencie zrovna nechystáte, pásky z této dílny prodáváme k naším oděvům i v ateliéru na Mikovcově ulici.

Zpět na blog